WhatsApp
Telefon
  • Konu Sizin Güzelliğiniz İse Gerisi Bizim İşimiz...
Diyetisyen

Diyetisyen

Diyetisyen Kimdir?
Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar.

Diyetisyen Görev Tanımı Nedir?
Diyetisyenlerin, gıda seçimlerinde ve genel sağlıklarında olumlu, pratik değişiklikler yapmak için bireyleri ve toplulukları desteklemesi beklenmektedir. Bu temel sorumlulukla birlikte diyetisyenlerin sorumlulukları şu maddeler altında toplanabilir;

Beslenme sorunları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda danışmanlık yapmak,
Kişilerin tercihlerini ve sağlık ihtiyaçlarını dikkate alarak yeme planları geliştirmek,
Yeme düzenlerinin etkilerini değerlendirmek ve gerektiği gibi değiştirmek,
Vücudun fonksiyonlarının besin kaynağı tarafından nasıl etkilendiğini araştırmak,
Hasta ilerlemesini belgelemek amacıyla rapor yazmak,
Hastayı iyileştirmek için diğer sağlık çalışanlarıyla işbirliği sağlamak,
Spor profesyonellerine, diyet ile performanslarını nasıl optimize edebilecekleri ve optimum vücut büyüklüğüne nasıl ulaşabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulunmak,
Diyet, beslenme ve iyi beslenme alışkanlıkları ile belirli hastalıkların önlenmesi veya yönetilmesi arasındaki ilişki hakkında konuşarak daha iyi beslenmeyi teşvik etmek,
Anne, bebek veya yaşlı gibi belirli müşteri gruplarına sağlıklı beslenme konusunda uzman tavsiyesi vermek,
En son beslenme bilimi araştırmalarını takip etmek.
Diyetisyen Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Diyetisyen olmak için üniversitelerin ‘Beslenme ve Diyetetik’ bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir.

Diyetisyenin Nitelikleri Nelerdir?
Sağlıklı yaşam tarzını empatik bir tutum içerisinde teşvik etmesi beklenen diyetisyenlerde aranan nitelikler şunlardır;

Aktif bir dinleyici olmak,
Problem çözme yeteneğine sahip olmak,
Çalışma ekibi ve hastalar ile sağlıklı iletişim kurabilmek,
Bilimsel çalışmaları yorumlayabilmek ve bunları pratik yeme tavsiyesine çevirebilmek,
Kendilerine danışan kişilerin hedeflerini ve endişelerini anlamak için, danışanlarını dikkatli bir şekilde dinlemek ve empati kurabilmek,
Mantıklı ve eleştirel düşünme becerisi göstermek

Diyetisyen Ne İş Yapar? Bu esnada hastaları iyileştirmek ve sağlık standartlarını yükseltmek amacıyla, hem sosyal hem psikolojik durumlarını değerlendirerek, hastalık durumuna özel diyetler sunar. Bu yüzden, ancak eğitimini tamamlayan kişiler diyetisyen ünvanı alabilir. Nasıl Diyetisyen Olunur? Günümüzde pek çok kişi, aldığı birkaç beslenme kursu veya okuduğu birkaç diyet kitabı sonrasında beslenme danışmanlığı yaptığını iddia ederek, kendi kendine diyetisyen ünvanı verebilmektedir. Bunların arasında edindiği kısıtlı bilgiyle diyet kitabı yazanlar, hatta bir diyet merkezi açıp, medyayı da kullanarak isimlerini duyuranlar mevcuttur. Bu durumda ortaya çıkan sonuç, ticari amaçlarla zayıflamak isteyen insanları kullanmaktan başka bir şey değildir. Kilo vermek için pek çok şeyi denemiş ve çözüm bulamamış kişi, kilo vermek için kendisine sunulan her türlü seçeneği deneyecek psikolojide olabildiğinden, bu duyguları sözde en iyi diyetisyenler tarafından suistimal edilmektedir. Diyetisyen Seçimi Sağlıklı beslenmek, kilo almak veya kilo vermek için en iyi diyetisyeni seçmeden önce iyice araştırarak, gerçek anlamda ‘’diyetisyen’’ olduğundan emin olman; alacağın hizmet açısından oldukça önemlidir.

Diyetisyen nedir, ne demektir, kimdir?
Diyetisyen, kişilerin beslenmesi ve bu besinlerle ilgili uzmanlık bilgisine sahip olan kişilere denilmektedir. Diyetisyenler, sağlıklı ve hasta kişiler için uygun bir beslenme rejimi belirler. Bu doğrultuda özellikle kişilerin yaşam standartları ve fiziksel özelliklerini bir arada baz alarak kişilerin beslenme şekli üzerinde yoğunlaşır. Peki diyetisyenler tam olarak ne iş yaparlar?

Diyetisyen ne iş yapar? Diyetisyenlerin görevleri nelerdir?
Diyetisyenler sanılanın aksine sadece zayıflamak veya kilo almak ile ilgilenmezler. Diyetisyenlerin görevleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir. Diyetisyenler;

 

Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında oluşan değişikliklerin insan vücudundaki etkilerini inceler,
Toplumdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını tespit eder. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar,
Besin analizlerini gerçekleştirir,
Diyet ürünleri geliştirir,
Çeşitli hastalık durumlarında bireyler veya gruplar için hastalıklarına uygun olarak diyet programı yapar,
Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda beslenme ilkelerine uygun hizmetin verilmesini sağlar,
Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik beslenme konusunda eğitir,
Eğitim materyalleri hazırlar.
Diyetisyen nasıl olunur?
Diyetisyen olmak için sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” almalısınız. Akabinde diyetisyen unvanını kazanırsınız. Bölüm, hazırlık sınıfı hariç dört senedir.

Ülkemizde çok sayıda kişi almış oldukları birkaç beslenme kursu veya okumuş oldukları kitaplar ile diyetisyen olduklarını iddia etmekte ve kişiler için yetkisi olmadan sağlık taraması gerçekleştirmektedirler. Halbuki diyetisyen olmak oldukça zordur. Bölümde biyoloji, kimya, beslenme biyokimyasi, toplum beslenmesi, toplumsal sağlık ve aile planlaması, anne çocuk beslenmesi gibi sayısız başlıkta eğitim alınır.

Diyetisyenlerin çalışma alanları ve iş bulma olanakları
Diyetisyenler; beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında, koruyucu ve eğitici diyetisyen olarak halk sağlığı hizmetlerinde, klinik diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında ve yataklı tedavi kurumlarında, toplu beslenme yapan kuruluşlarda, özel beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler. Çalışma alanları ve iş bulma olanakları oldukça fazladır.

Özellikle toplumun iyiden iyiye sağlık beslenmeye yönelmesi ile diyetisyenlere gelecekte de büyük ihtiyaç duyulacaktır.

Bu yazımızda diyetisyen olma şartları nelerdir, nasıl diyetisyen olunur ile diyetisyen olmak istiyorum nasıl olurum gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan diyetisyen maaşları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.


DİĞER DİYETİSYEN HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
Devlette.com, diyetisyen konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle devlette.com'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. Devlette.com'dan yapılan diyetisyen duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

 

Diyetisyenlik Nedir?
Bütün bireyler, sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için beslenmesine dikkat etmelidir. Söz konusu çocuklarsa, büyüme ve gelişme dönemlerinden itibaren beslenmesine dikkat edilmelidir. Peki diyetisyen ne iş yapar? Dilerseniz önce diyetisyenlik hakkında bilgi verelim. Beslenme biliminin ilkelerini gözeterek, beslenme bozukluklarından dolayı meydana gelen sorunları tespit eden, bu sorunları çözmeye yönelik tedavi yöntemi (diyet programı vb.) geliştiren, sağlıklı yaşam biçimi hakkında bilinçlendiren, gerektiği durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine uygun diyet listesi hazırlayan meslek dalına diyetisyenlik denir.

Diyetisyen Kimdir? Diyetisyen Mesleğinin Tarihi Nedir?
Üniversitelerde 4 yıllık olan sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programlarından mezun olan kişiler Diyetetik Lisans Diploması almaktadır. Diplomasını alan kişilere verilen unvana “Diyetisyen” denir. Bu kişiler aynı zamanda “Beslenme Uzmanı” ismini alır. Unvanı almaya hak kazanan kişiler, diyetisyen yetkileri olan profesyonel olarak sağlık hizmeti veren sağlık personelleridir.

Diyetisyen mesleğinin tarihi gelişimi, oldukça eskiye dayanmaktadır. Diyetisyenlik kavramının ortaya çıkışına dair ilk bulgularda, yeme rejimi hakkındaki simgeler yer almaktadır. M.Ö. 2500’lerde Babil’de ilk kez görülmeye başlayan Diyetisyenlik, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. 11. Yüzyıla gelindiğinde diyet tedavileri yapılmaya başlanmıştır. Sonrasında Amerika’da kurulan Tıp Derneği ile birlikte ilk kez Diyetetik Komitesi oluşmuştur. 1899 yılına gelindiğinde, Diyetisyenlik dalı bir meslek olarak kabul görmüştür. Türkiye’de ise özellikle 1. Dünya Savaşında görülmeye başlanmıştır. Savaşa katılacak askerlerin yemek listesinin hazırlanması konusunda, uzmanlardan yardım alınmıştır. Bu durum Diyetisyenlik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu, bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Diyetisyenin Görevleri ve Yetkileri
Diyetisyenin görev ve yetkileri, uzman kişinin kamu kurumunda veya özel kurumda çalışmasına bağlı olarak bir takım değişiklikler göstermektedir. Ancak bir diyetisyenin genel olarak görevleri ile diyetisyen yetkileri aşağıdaki gibidir:

Diyetisyen unvanını almaya hak kazanmış, 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmalıdır.
Hijyen kurallarına dikkat etmelidir.
Yanlış bilinen beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesine yönelik, bilinçlendirici olmalıdır.
Hazırlanacak olan yemek listelerinin, güvenilir olmasını sağlamalıdır.
Yemek listelerini, besin analizlerini yaparak hazırlamalıdır.
Yemek listelerinde yer verilen yemeklerin, besin değerleri açısından yetebilir olmasını sağlamalıdır.
Yemekhane düzeninin oturtulması, hizmetlerin dengeli bir şekilde devam etmesini kontrol etmelidir.
Yemeklerde kullanılan malzemelerin taze olduğundan emin olmalı, sağlıklı yemek yapılmasını sağlamalıdır.
Beslenme konusunda ihtiyacı olan fiyat analizini yapabilmeli, her şeyin kaydını tutmalıdır.
Yemeklerin hazırlanması esnasında meydana gelebilecek kazaları önlemelidir. Bu doğrultuda ilk yardım araçlarının mutfakta bulunduğundan emin olmalıdır.
Kamu kuruluşlarındaki hasta kişilere uygun, özel yemek programı hazırlamalıdır.
Mevzuatta belirtilen görevlerini yerine getirmelidir.
Kalite Yönetim Sistemi prosesleri doğrultusunda çalışmalıdır.
Diyetisyenlik İle İlgili Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler
Diyetisyenlik mesleğinin geleceği oldukça parlaktır. Geçmişten günümüze kadar, hala öneminden bir şey kaybetmeyen bu meslek hakkında bilinmesi gereken bazı önemli bilgiler bulunur.

Diyetisyenlik mesleğini icra etmek isteyen kişiler, üniversite sınavında sayısal puan üzerinden tercih yapar.
Meslekte ilerlemek isteyen diyetisyenler, bölümleri kapsamında yüksek lisans yapabilir. Ayrıca lisans üstü eğitimlerinde Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Biyokimya, Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma gibi dallara yönelebilirler.
Diyetisyen olmak isteyen kişiler aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
Fen bilimlerinde başarılı olmalıdır.
İnsanlarla iş birliği yapma yeteneği olmalıdır.
Yardımsever olmalıdır.
Dikkatli davranmayı bilmelidir ve sorumluluklarını aksatmamalıdır.
Diyetisyen kişiler pek çok alanda iş sahibi olabilir:
Eğitim kurumlarında akademisyen olarak devam edebilirler.
Eğitici diyetisyen görevi yapabilirler.
Halk Sağlığı Merkezlerinde bilinçlendirmek üzere görev alabilirler.
Kliniklerde hizmet verebilirler.
Beslenme ile ilgili kuruluşlarda yer alabilirler.
Spor merkezlerinde çalışabilirler.
Diyet koçluğu
Son olarak diyetisyenin alacağı ücretler hakkında bilgi sahibi olalım. Diyetisyen ücretleri çalışılan yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kamu kuruluşlarında hizmet veren diyetisyenler, Devlet Memuru Yasası kapsamında ücretlerini almaktadır. Özel sektörde çalışan diyetisyenlerin maaşı, kamu kuruluşlarında görev alan diyetisyenlerin maaşının 4-5 katına çıkabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

iğneli epilasyon kesin sonuçmu?

%100 Kesin Sonuçtur.

su bazlı pigment boyalar kullandığımız için abdes oluyor.